Rusmiddel-politikken i Tromsø skal bestemmes

Forslag til rusmiddelpolitisk handlingsplan i Troms 2017 - 2020
Forslag til rusmiddelpolitisk handlingsplan i Troms 2017 – 2020

Nå skal rusmiddel-politikken i Tromsø kommune bestemmes for de neste fire årene. Har vi en god og balansert rusmiddel-politikk? Hva mener du?

Tromsø kommune har i alle kommunevalgperioder fra 1980 laget en egen plan for den kommunale edruskapspolitikken. Bevillingspolitikken ble tidligere gitt mest oppmerksomhet. De siste årene har det vært mer fokus på rusmiddelpolitikk og forsøke å legge en helhetlig plan for både begrensing av ulike rusmidler og forebyggende og behandlede tiltak. Det er viktig med mye forebygging og tidlig intervensjon, slik at an reduserer skadene rusmidler åpenbart kan medføre. Spesielt er dette viktig mot barn og unge.

Formannskapssak 014 / 17: Rusmiddelpolitisk handlingsplan 2017 – 2020
Last ned utkast til «Rusmiddelpolitisk handlingsplan for Tromsø 2017-2020

For folk flest er fortsatt skjenkebevilgninger og hvordan vi begrenser alkohol-konsumet det man er opptatt av. Det følger den sentrale kryssende interessen og konflikten:
– et folkehelse-perspektiv hvor vi ønsker å begrense tilgjengelighet kontra
– et næringspolitisk-perspektiv hvor vi ønsker å legge til rette for næringsvirksomhet i Tromsø, altså spesielt hos hotell og restaurant. Hvor også salg av butikk i øl blir en viktig dimensjon i denne konflikten.

Det er akkurat balansen mellom denne konflikten vi politikere nå skal vekte og bestemme.  Diskusjonen illustreres av hvor ansvaret for f. eks skjenkebevilgninger legges i en kommune. Er den en sak for helse- og omsorgsetaten eller ligger den hos næringsetaten? I Bergen kommune, endret det nye byrådet som tiltrådte i 2015 dette. Dermed endret de vektleggingen av hva alkoholbevilgninger faktisk er.

Ialcoholic-1939418_960_720 Tromsø kommune oppfatter jeg at rusmiddelpolitikken har bred politisk støtte og også ligger fast. Det ble en slags liberalisering under byrådet Hilmarsen, som også Arbeiderpartiet var enige i. Dette er nå videreført i perioden etter 2015, med noen små nyanser. AP, Rødt og SV er for eksempel ikke tilhenger av skjenking på kjøpesenter og å utvide adgangen for skjenking til ny konsepter. Likevel oppfatter jeg at Høyre og Venstre og vi i samarbeidspartiene , står bredt bak den gjeldende rusmiddel-politikken. FrP er det partiet som er mest «radikal», og nærmest vil ha fri flyt. Dermed vil de også tillatte en rekke bevilgninger, som vi er imot.

iTromsø 31.8.16: Vil nekte frisørsalong å servere alkohol 
iTromsø 6.9.16: Kommunen nekter vinservering under hårklippen (pluss-sak)
iTromsø 28.9.16: Bjørn-Gunnar (Frp) vil at du skal kunne kjøpe øl så lenge butikken er åpen 

Den nye rusmiddelpolitiske handlingsplanen for 2017 – 2020 skal nå behandles formannskapet på førstkommende tirsdag, før den gå til kommunestyret i januar. Benytt muligheten til å si DIN mening om rusmiddel-politikken i Tromsø. Er balansen mellom folkehelse og næringspolitikk riktig? Skal det bli vanskeligere eller lettere få kjøpt butikk-øl?

Gi meg dine tilbakemeldinger – enten på kommentarfeltet under eller på gladitromsø – facebook-siden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.