Tom Høgli: Julen- en gledens høytid for alle?

Tom Høgli er en norsk fotballspiller som spiller for det Danske laget FC København og det norske landslaget. Opprinnelig fra Evenskjer, men TIL-gutt fra 2007-2011
Tom Høgli er en norsk fotballspiller som spiller for  FC København og har 49 landskamper for Norge. Opprinnelig fra Evenskjer, men TIL-gutt fra 2007-2011, og kanskje fra 2017…?
Jeg opplever Tromsø som en varm by som er lett og trives i. At det krangles litt om bompenger, TIL, Kvaløyaforbindelsen og Tromsøbadet, er slik det skal være i en by. Det skal være rom for ulike meninger og prioriteringer. Debatt er jo det som driver samfunnet videre.

Det er også mye uenighet i Nord-Norge. Hvordan samarbeide, hvem er størst og hvem er best. Alt dette er jeg ikke så veldig engasjert i, for å være ærlig. Jeg er supporter av landsdelen og er stolt av å komme fra Nord-Norge. Har til og med bodd i begge de to største byene i nord og det er flotte byer begge to.

Siden det er uenighet om mye, både i Tromsø og landsdelen forøvrig, kan jeg kanskje driste meg til å lansere et lite juleprosjekt som alle i hele landsdelen kan stå bak. En dugnad som jeg håper så mange som mulig ønsker å være med på.

Klikk her og  lik «Glad i Tromsø» på Facebook – få oppdateringer på nye bloggposter og nyheter.

Som alle har merket, har julen ankommet og forberedelsene er mange. Dessverre er det ikke alle som gleder seg like mye til jul, av forskjellige årsaker. Denne dugnaden som jeg tenkte å foreslå, retter seg derfor inn mot denne gruppen som ”gruer” seg til jul. Prosjektet har problemstillingen; ”hvordan kan vi gjøre julen enda varmere, for enda flere og med så mange som mulig?”.

Personlig synes jeg at julen er helt topp. Felleskap med familien, treffe venner, lite stress, gå på ski, god mat og drikke og så er det en god følelse å gi noe som andre blir glade for. Man har også god tid i julen. En fin avkobling fra resten av året. Jeg er heldig som har mye å se frem til i julen og jeg er ydmyk i så henseende.

Bladet Nordlys 15.12.16: NRK: Høgli forhandler med Tromsø IL neste uke 
Dagsavisen 31.5.14: Høgli reagerte mot NFF-forbud

Dessverre er det ikke alle som opplever desember som en koselig tid. Det er mange, også i Tromsø, som opplever julen som en belastning. Det kan være ensomhet, trang økonomi, religiøse grunner eller andre årsaker. En ensom tilværelse kan bli forsterket i jula. En trang økonomi likeså og personer med andre religioner kan kanskje føle seg litt utenfor. Kan vi i felleskap gjøre noe for å hjelpe de som ikke har noen god følelse i julen?

Hvis politikere og vi innbyggere blir enige om en dugnad, så tror jeg det vil kunne hjelpe mange. Både i form av materielle gaver, men kanskje like mye i form av varme tanker og litt oppmerksomhet. Når du går på Jekta, Nerstranda, Storgata eller Pyramiden, se om det er noen som kunne trenge et smil og et blikk. Du vil alltid finne noen som trenger oppmerksomhet. Et blikk og et ”god jul” tror jeg kan bety mye for folk. Har du ekstra tid, stopp opp og slå av en prat. Å vise at man bryr seg om hverandre, er gratis og likevel gull verdt.

Jeg bruker å dra paralleller til 17.mai, vår alles nasjonaldag. Alle er glade, vi hilser på hverandre og gratulerer hverandre med dagen. Alle kjenner alle på en måte. Dette er en dag der alle er inkludert, fordi vi feirer denne dagen sammen. I julen er det litt annerledes. Familier samles i hjemmet, byen er stengt og ensomheten kan bli forsterket. Derfor er det viktig å bruke advents- og juledagene til å spre litt varme og glede til dem man treffer på. Hvis alle gir litt av seg selv, blir mengden enorm til slutt.

Hver uke inviteres en gjesteblogger til Glad i Tromsø.
Hver uke inviteres en gjesteblogger til Glad i Tromsø.
Tromsø kommune må også spille en sentral rolle. Politikere har sterk påvirkningskraft og er sterke rollemodeller. Jeg trenger for eksempel litt informasjon om hvor jeg kan bidra med noen slanter, julegaver eller litt julemat i år. Hvem og hvor tar imot slike ting? Tromsø kommune kan sette fokus på dette og for eksempel reklamere med organisasjoner eller prosjekter som tar imot gaver. Gjerne inngå formelle samarbeid med relevante aktører hvert år og profilere disse ut til innbyggerne. God informasjon kan legges ut på kommunens egne nettsider.

Kan det være mulig for byen å lage en egen ”challenge”, ala ”Ice bucket challenge” eller den som handlet om å hoppe i havet på vinterstid? Poenget var å utfordre familie og venner til å gjøre det samme. Alle slike utfordringer tar av på Facebook. Kan man overføre dette til julen?

For eksempel kunne det vært en artikkel i en avis, et innlegg på sosiale medier eller andre kanaler på denne tiden til neste år, med overskriften: ”Ordfører Røymo stakk innom Kirkens bymisjon med en liten julegave. Nå sender hun utfordringen videre til hele A-laget til TIL”.

Dagen etter kunne det vært en sak i en annen avis: ”Helga fra Kvaløya smilte og ønsket god jul til fem hun ikke kjente på Nerstranda igår. Nå sender hun utfordringen videre til alle arbeidskollegaer på jobben”.

En slik tradisjon, der politikere og befolkning går hånd i hånd, er en varm juleby verdig. Klarer man å skape entusiasme rundt dette, så vil snøballen rulle veldig raskt og med mye kraft! Å spre varme, glede, tanker og gaver vil bety enormt mye for veldig mange.

Dagbladet 27.5.14: Høgli er ikke som andre landslagsspillere
Aftenposten 10.11.14: Norsk fotball er en suksess!

Jeg er ingen politisk ekspert og noen vil sikkert anse denne ideen som lettvint og urealistisk. Mitt ønske er bare å lansere en visjon for byen og for Nord-Norge som alle kan være stolte av og der vi retter fokuset inn mot de som trenger støtte i julen. Det er ikke sikkert at jeg har rett oppskrift for dette, men jeg håper ihvertfall at det er enighet om at dette er viktig å fokusere på.

For når alt kommer til alt, handler det om en ting. Hvordan kan vi i fellesskap gjøre julen til et høydepunkt for alle? Og hvordan kan vi bruke fellesskapet til å løfte hverandre? Kom gjerne med forslag.

God jul. God ferie.

Hilsen Tom

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.