Idrett er folkehelse

Forsiden av Nordlys 25.10.16
Forsiden av Bladet Nordlys tirsdag 25.10 er at breddeidretten i Tromsø fortviler over krav fra Tromsø kommune. Det må vi gjøre noe med utfra et folkehelseperspektiv.
Idrett er viktig for folkehelsen. Som igjen er et viktig kommunalt ansvar. Lov om folkehelse som kom i 2012, skulle få ledelsen i kommunene til å tenke helt nytt om folkehelse. Folkehelsearbeidet skulle ut av helsesektoren og integreres i kommunale planleggingsprosesser og gjerne være et ansvar tillagt politisk og administrativ ledelse. Det viser hvor viktig folkehelse nå prioriteres. Det er også viktig «investering» utfra et livsløpsperspektiv, da det er viktig for en kommune å gjøre befolkningen sin så frisk som mulig. Det fysiske aktiviteten idretten tilbyr vår befolking i alle livsfaser, i alle aldersgrupper, uavhengig av f.eks. sosial status og etnisitet, betyr masse for folkehelsen og dermed for kommunens fremtidige budsjetter. De yngste legger nå grunnlaget for et sunnere liv, folk i voksen alder forebygger livsstilssykdommer og eldre holder seg friske lengre og kan fortsette å bo hjemme. Dersom ikke breddeidretten hadde stått på, hadde det direkte blitt merket på Tromsø kommunes budsjett i negativ retning.

Nordlys 25.10.16: Dette plastbordet må breddeidretten leie av Tromsø kommune. Pris: 72 kroner i timen!

Vi må derfor legge til rette for at breddeidretten i Tromsø har best mulig grunnlag for å tilby sine medlemmer et bredt tilbud. Det betyr at Tromsø kommune må forsøke å holde moderate leiepriser, først og fremst på selve hall-leien. Jeg arrangerte selv i over 15 år innebandy-seriehelger i Tromsø, og den kostnaden det var å leie f.eks. hele Tromsøhallen, tok vekk mye av de dugnadsinntekter som vi kunne brukt på mer aktivitet, bedre utstyr og deltakelse på turneringer/kamper, som igjen ville gitt et bedre breddeidrettstilbud. At det nå også har utviklet seg en praksis, hvor leie av utstyr og baner fører til at Tromsø kommune blir den «hardeste motstander» for den daglige driften, må vi gjøre noe med. Vi kan ikke ha en praksis hvor det koster «skjorta» å drive breddeidrett i Tromsø kommune, og spesielt hvor dette er utgifter som skal skape opplevelser for barn og unge.

Husk å lik «Glad i Tromsø» på Facebook – så få du oppdateringer når jeg blogger og nyheter om kommunale saker.

Jeg blir å følge opp saken i formannskapet tirsdag 25.10.17 og invitere meg til et møte med de aktuelle klubbene i artikkelen i Nordlys, altså Tromsø Storm, Tromsø Håndballklubb og BK Tromsø (volleyball). For vi må se nærmere på om takstene som er politisk bestemt kan gjøres noe med. Det er bra at man allerede har sett på muligheten på å få til en ny praksis med «pakkepris» for utstyr. Men vi må være sikre på at Tromsø kommune faktisk bidrar til å bygge opp under breddeidrett som folkehelse, og ikke legger hindringer i veien for det.


Hva mener du? For kommentarer eller innspill – bruk kommentarfeltet under eller på Glad i Tromsø-siden på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.