Tromsøundersøkelsen – en unik undersøkelse i verden.

Mandag var jeg invitert til å besøke den sjuende runden av Tromsøundersøkelsen, som er Norges mest omfattende og best besøkte folkehelse-undersøkelse gjennom 40 år.

Mange små svar gir store resultater. Ble godt tatt i mot og vist rundt av formidlingsleder Inger-Heidi Kjærvik.
Mange små svar gir store resultater. Ble godt tatt i mot og vist rundt av formidlingsleder Inger-Heidi Kjærvik.

Det har vært 6-7 år mellom hver runde. Jeg hadde hørt om Tromsøundersøkelsen tidligere, blant annet da jeg jobbet ved hovedkontoret til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke fra 2010-2013. Tromsøundersøkelsen ble da ofte trukket frem som et unikt undersøkelsesmiljø, som sto sentralt i folkehelsearbeidet i Norge. LHL ga da også LHLs ærespris for 2014 til Tromsøundersøkelsen.

Siden oppstartet i mars 2015, har alle over 40 år og oppover som bor i Tromsø kommune fått invitasjon til å delta. Totalt skal 33.000 innbyggere ha fått muligheten i denne runden, til å bidra med å utvikle bedre helsetjenester i nord. Målsetningen for prosjektet har vært at 22.000 av disse igjen kommer på besøk. Da jeg besøkte dem i går var de oppe i ca 20.400, og manglet da altså 1.600 for å nå denne målsetningen.
Mer om Tromsøundersøkelse på UIT.no
iTromsø 9.mars 2015: Inviterer 33.000 til helseundersøkelse.
Men nå begynner det å haste, for egentlig skulle innsamlingen av data avsluttes denne uka. Men prosjektet har valgt å forlenge innsamlingen til ut oktober. Så er du over 40 år, fra Tromsø og enda ikke har tatt veien til Heilovegen 6, så er det viktig at du nå benytter muligheten. Først og fremst fordi jo mer og bredere data forskerne får, jo bedre er de i stand til å forebygge og utvikle nye metoder innenfor behandling, om det så gjelder medisinsk, farmasøytisk eller metodisk. Dersom du ikke har mottatt invitasjon, ring Tromsøundersøkelsen nå på telefon 776 20 700 og delta.

I hovedundersøkelsen blir det målt kroppsmål, blodtrykk, tatt blod-og bakterieprøver, en rekke spørreundersøkelser og smerte-terskeltester.
I hovedundersøkelsen blir det målt kroppsmål, blodtrykk, tatt blod-og bakterieprøver, en rekke spørreundersøkelser og smerte-terskeltester.

Mens jeg var på besøk der, ble det lagt til rette for at jeg kunne få ta undersøkelsen. Jeg er jo blitt over 40 år, men har vært en av de «treige». Jeg har tenkt at, «joda jeg skal dra når jeg får tid». Men så var det dette med å sette av tid. Men nå fikk jeg muligheten. Undersøkelsen er delt opp i en hovedundersøkelse og en spesialundersøkelse. Ca 1/4 del av de som kommer til hovedundersøkelsen, blir på forhånd vilkårlig trukket ut til del 2. Jeg ble det ikke, så for meg ble det bl.a. ulike spørreundersøkelser, måling av kroppsmål, blod- og bakterieprøver og kanskje det mest spektakulære – smerteterskel-tester. Jeg ble fort klar over at sterkt press mot leggene og kaldt vann rundt en hånd kan være virkelig vondt…
NRK Troms 11.3.16: Tromsøundersøkelsen reddet mitt liv

Tromsøundersøkelsen er en unik, men vi i Tromsø tar den kanskje litt for gitt. Det kommer både helseminister og en rekke helsepolitikere fra nasjonalt nivå, men prosjektledelsen var klar på at lokale politikere i alt for liten grad hadde visst sin interesse. De antok at noen av disse selvsagt hadde deltatt i undersøkelsen, men å komme på besøk og få en omvisning hadde vært nærmest ikke- eksisterende. Det er som lokalpolitiker virkelig verdt å ha tatt et slikt besøk til Tromsø7, som også brukes som navn på denne runden.

For egen del skjemmes jeg litt over å ikke ha tatt turen allerede tidligere og i forrige år. Denne undersøkelsen er så unik på verdensbasis og den finnes altså i «lille Tromsø». Vi som kommunepolitikere må visse større interesse for Tromsøundersøkelsen og sikre at det blir en Tromsø8 om 6-7 år. Tromsø kommune bidrar ikke med økonomi, som finansieres av statlige midler. Nå er det også sikret finansiering over statsbudsjettet.

 

En god følelse etter å ha gitt mitt bidrag til viktig forskning.
En god følelse etter å ha gitt mitt bidrag til viktig forskning. Du får takk på veien ut.

Men vi må bidra til at Tromsø kommune kan få nyttiggjøre seg dette unike datagrunnlaget, til å utvikle best mulig politikk, spesielt på helse- og omsorgssektoren. Det er også viktig at vi bidrar til å sikre fremtidig finansiering og at vi verdsetter at Tromsø har et slikt unikt forsknings- og innsamlingsmiljø. Vi har noen få slike miljøer i Tromsø, og de vi har skal vi sette pris på og være med å promotere så godt vi kan. Det var det viktigste jeg lærte på et meget interessant besøk. Men nå er det viktigste at 1.400 flere Tromsø-innbyggere over 40 år faktisk stiller opp og bidrar innen oktober 2016 er historie.  Ditt bidrag vil telle!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.