Høyre og Kvaals troverdighetsproblemer i kommuneøkonomien

Nøkkeltall fra HØP 2020 – 2023.

På pressekonferansen til administrasjonssjefen i dag var Høyres ordførerkandidat Hans-Petter Kvaal, som altså ikke er valgt inn i dagens kommunestyre. Han utbasunerte så til Nord24.no noen kommentarer, som viser at han ikke har satt seg veldig inn i kommuneøkonomien i Tromsø kommune. For hans veldig ulne svar på å skape mer handlingsrom er som vanlig kun at, -«Det må gjøres strukturelle endringer. Det må gjøre grep tidligere innen helse og omsorg«. Hallo! Det er vel akkurat det kommunen og administrasjonen har gjort de siste årene. Strukturelle endringer og grep, som også Høyre har vedtatt. Ja de har faktisk roset administrasjonssjefen, når disse er blitt igangsatt. Han må da begynne å være mer konkret enn dette, for det må vi forvente av en ordførerkandidat til et parti som ønsker en slik posisjon.

Nord24.no 14.8.19: Foreslår å øke utgiftene for småbarnsforeldre i Tromsø for å få budsjettet i balanse

Hans-Petter Kvaal og Høyre har også egentlig to problemer, som de ikke kommer seg bort fra. Det ene er at Høyre i sine budsjettforslag årene 2016 – 2019, såvidt er forskjellig med AP, Rødt og SV sine forslag. Ja, det er kanskje snakk om promiller i annerledes prioritering. Så Høyres medisin de siste fire årene har altså vært omtrent den samme som vår, men med noen mer urealistiske dreininger. Slik som 70% ATA-tiden det ene budsjettåret (ansikt-til-ansikttid i helse – og omsorg), og 20% kutt i sentrale staber i år. Da kan man minne om at Høyres «bankmann» Rolleiv Lind gikk ut å kritiserte kommunestyret som gikk for 10%, for å være urealistisk. Det gir vel ingen ikke spesielt tro på at Kvaal og co kommer med noe annet enn det vanlige.

Det andre problemet til Kvaal, kan illustreres i hans sitat til Nord24 / Bladet Nordlys: «De økonomiske realitetene – og plasseringen på NHOs kommunebarometer på 417. plass – er vanskelig å komme bort fra. Det er ikke vi i Høyre som sier det går dårlig med kommuneøkonomien. Det viser SSBs statistikk, sier Kvaal«.

For det første så er det altså Kommunal Rapport som lager kommunebarometeret, ikke NHO. Jeg tror heller ikke SSB har noe særlig god statistikk på kommuneøkonomien, så her er det ganske forvirrende fra Kvaal.

Se her: Kommunebarometeret (KB) er en måling som publiseres av Kommunal Rapport hvert år. 

For det andre – og hovedpoenget, så er altså hovedgrunnen til at Tromsø kommune har gått ned fra rundt 230 plass i 2015, og til 417.plass i 2019, at gjeldsbelastningen er blitt mye større. Fordi vi har bygd og dermed tatt opp lån på prosjekter som Tromsøbadet, Otium, Sommerlyst skole, Trudvang barneboliger og barnehage og Helsehuset for å nevne noen. Her er det en rekke prosjekter som Tromsø Høyre har foreslått selv, jobbet frem i byråd og ellers stemt frem med stor iver. Ja, det er ikke ETT eneste prosjekt, som Høyre har gått imot. Man kan ikke først være for disse prosjektene, også bruke det at Tromsø kommune nå har fått så stor gjeldsbelastning de siste årene, at vi har sunket. Så Kvaal – de økonomiske realitetene er at kommuneøkonomien nå går i sunnere retning, og at vi faktisk vil lappe sammen sparegrisen igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.