Utfordrende gjeldssituasjon, men ikke grunn til krisemaksimering.

(Illustrasjon: Pixabay)

Vi har en økonomi i Tromsø kommune som vi gradvis har fått mer kontroll på. Kommunens driftssituasjonen er i klar bedring og derfor er det unødvendig å krisemaksimere, når vi snakker om gjeldssituasjonen og investeringer.

I mitt innlegg i kommunestyret 25.4.18,  presiserte jeg at vi må fortsette å investere, men skulle vi få renteøkning, må vi fortsatt ha god drift, og skape oss handlingsrom med solide overskudd og gjerne bygge videre på disposisjonsfondet som etter 2017 er på 202 millioner kroner. Økonomien er nemlig under kontroll, men vi må ta tak i utfordringene våre.

Se mitt innlegg her:

I innlegget kommer jeg bl.a. inn på at som kjent rangerer KS hvert eneste år, og de gjør det etter tre kriterier.

(A) netto driftsresultat
(B) disposisjonsfond
(C) gjeldsnivå

I 2015 var alle disse tre indikatorene blodrød (og det er i denne sammenheng ikke positivt). Totalen var også blodrød.

I 2017 flyttet KS oss totalt opp i i gul sone, fordi netto driftsresultat var grønn. Og dispfondet var gult. Nå har vi bygd videre og med 202millioner kroner på fond, fra 0 i 2015, kan dette faktisk bli grønn i 2018.

Vi vil sannsynligvis sitte etter regnskapet 2018 med to av tre indikatorer grønn.

Vi ser også at soliditeten blir bedre. Alt dette finnes i regnskapene, og det er dokumenter som både kommentatorer og andre bør lese mer i.

Men som vi hele tiden har sagt, så er sammen med de over flere år galopperende utgiftsvekst i pleie og omsorg (som vi tar skikkelig tak i),så er helt klart det høye investeringsnivået og gjeldsoppbyggingen en grunn til bekymring, og det er knyttet risiko til et fremtidig økt rentenivå. Norges bank direktør var i Tromsø å holdt et foredrag for to uker side, og han antyder renteøkning i 2021-2022. Det er også det andre eksperter spår.

Derfor er det flott at vi tar en fot i bakken og ser over investeringsbudsjettet, uten at vi skal krisemaksimere. Vi må nemlig fortsette å investere. Tromsø vokser, og vi kan ikke la være å bygge skoler, veier og sykehjem.

– Vi må se nøye på om vi kan spare utgifter om vi bygger nytt. Vi må skille på bygg og investeringer som kun er utgifter og bygg som vi kan få økte inntekter på.

Feks forventer vi med å bruke 2milliarder på bygg innenfor helse og omsorg, og vri over driften til mer forebygging, tidlig innsats og forebygging. Det kan effektivisere driften betydelig og dermed forsvare økt investeringer.

Vi bør derimot ser nærmere på investeringer i rådhus 2 og anlegg som Prostneset park. Kanskje må vi ta en ny gjennomgang på prosjektene, både vurdering om vi skal investere eller, som man allerede har gjort på Prostneset parken, sagt at man skal ta å kna dette. Det må vi gjøre!

Men det viktigste for å nå unngå at dette blir vanskelig og at vi en gang frem i tid skulle få renteøkning, er at vi fortsatt hat god drift, og der vi skaper oss handlingsrom med solide overskudd (handlingsregel:3,0 inresultatgrad) og gjerne bygger dispfondet videre. Nå er det 3,5% av driftsinntektene -den bør være 8,0% i 2022.

Som sagt -Den økonomiske situasjonen er under kontroll. Det er en myte at kommuneøkonomien er dårlig, og det er bare å se på regnskapet og kurvene for å se det.

 

 

One thought on “Utfordrende gjeldssituasjon, men ikke grunn til krisemaksimering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.