Arctic Center – et svært viktig prosjekt for Tromsø

Foto: Arctic center (Erik Joachimsen)

Arctic Center vil bli et helårs reiselivsanlegg som blir et svært viktig prosjekt for Tromsø.

Dagens Næringsliv skrev i november 2014, sitat: «Bare et halvårlig alpinanlegg fratar Tromsø tittelen som Norges mest komplette skisted». Derfor støtter jeg helhjertet opp om prosjektet og ønsker å jobbe for en så rask prosess som overhode mulig. Fordi det gjør oss nettopp til et komplett skisted. Den rollen vil igjen forsterke vår posisjon som et attraktiv reisemål, som vintersport by og som arktisk hovedstad.

En helårs, integrert reiselivs-anlegg med stor kapasitet for overnatting og bespisning knyttet opp til en rekke naturbaserte aktiviteter utvider antall senger for utleie til turister. Allerede i dag har vi i perioder underkapasitet på hotellmarkedet i Tromsø, og et slikt anlegg vil kunne bidra til å fylle dette behovet. Det vil også gi de som ønsker å utnytte friluftslivet på Kvaløya og/eller benytte selve ski-anlegget, mulighet til å få realisere drømmen om en by-nær hytte.

Anlegget vil også være til stor glede for byens egen befolkning. Det ene er at vi får flere arbeidsplasser i området. Men det andre er at det gir oss et alpinanlegg med flere spektakulære løyper, som gjør at interessen for alpint generelt vil øke. Dermed vil det være plass til både Arctic Center og kommunens eget anlegg i Kroken.

Det er heldigvis et bredt politisk flertall i Tromsø kommune, som har stilt seg positiv til næringsetableringen tilknyttet et regulert alpinanlegg i Håkøybotn, også kjent som Arctic Center.
Senest i formannskapet 28.6.17, ble det uttrykt bred støtte for prosjektet og jeg fikk i debatten understreket at den prinsipielle avklaringen som da ble etterspurt på «plan 1879- detaljreguleringsplan for Finnheia alpinlandsby», måtte føre til at kommunen anstrengte seg for å få til god framdrift på vårt ansvar av reguleringsarbeidet.

iTromsø 28.6.17: Arctic Center fornøyd med hyttevedtak i formannskapet
iTromsø 14.12.17: 40 års ventetid over – nå starter Arctic Center anleggsarbeidet
Nord 24.no 26.4.17: Gjør klart for hyttefelt på 400 mål ved Arctic Center: – Ser veldig lovende ut

Det er faktisk i disse dager gått akkurat 30 år siden (30. mars 1988) at Tromsø kommunestyre vedtok reguleringsplan 906, som omfattet 8.000 mål for formålet friluft og hotellområde på Finnheia og Lille Blåmann. Det er dette vedtaket som danner basisen for utviklingen av det vi i dag kjenner som Arctic Center.

Jeg mener derfor det er meget viktig at som jeg sa i juni 2017, at det skapes god framdrift og at det ikke skal stå på kommunen for å få reguleringsplanen til politisk behandling innen rimelig tid. Det må ihvertfall ikke ta «30 nye år» for at anlegget står der. Jeg har troen på at framdriften sikres, og at kommunen – selv om vi selvsagt som reguleringsmyndighet skal være etterprøvbar og objektiv,  i rollen som næringsutvikler bidrar til at dette får så rask fremdrift som mulig.

På denne bakgrunnen spurte jeg derfor i tirsdagens formannskapsmøte vår administrasjonssjef om
– Hva er status og planlagt framdrift på reguleringsplanen for området
– Er det problemstillinger knyttet til kommunens arbeid med planen, som kan føre til utfordringer med å holde god framdrift?

iTromsø 4.4.18: Arctic Center: Varslede innsigelser gir minst ett års forsinkelser

Gjennom svaret kom det frem at blant andre Sametinget er kommet med uttalelser som kan føre til krøll. Sametinget krever at det blir gjennomført en ny feltstudie i området som skal avdekke om det finnes samiske kulturminner på Finnheia som ikke er kartlagt i dag. Det må selvsagt tas hensyn til, men samtidig er området tidligere blitt godt kartlagt. Det er også kommet bekymringer knyttet til reindriften, som vil blir tatt inn som et eget punkt i konsekvensutredningen for hyttelandsbyen.

Det virker som at det nå sikres en grei fremdrift, men jeg vil følge opp saken, for å sikre at det ihvertfall ikke skal stå på kommunen, for at reguleringsplanarbeidet skal ha god fremgang. For dette prosjektet må bare komme på plass snarest mulig. Det fortjener byen!

2 thoughts on “Arctic Center – et svært viktig prosjekt for Tromsø

  1. Innfør turistskatt og lag et øremerket fond til reiseliv-og distriktsutvikling så hadde ballen kanskje rullet fortere i distriktets favør også. Mye turisme trekker ut i distriktet uten at det aktuelle området sitter igjen med noe særlig annet enn slitasje på naturen. Dette hadde og da gitt lokale mindre aktører en større sjangs og.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.