Michele Renee Widerøe: Vi kan designe oss ut av plast!

Gjesteblogger: Michele Renee Widerøe er daglig leder for NODA (Nordnorsk design- og arkitektursenter)

Tromsø kommune ønsker å posisjonere seg som verdens første plastfrie by. Et ambisiøst og fremoverlent initiativ som definitivt vil sette Tromsø på verdenskartet, et mål som er ikke umulig å nå.

For å kunne realisere drømmen mener vi design bør bli et viktig verktøy fra starten. Du leste riktig: design. Det fancy fremmedordet de fleste forbinder med kule møbler, dyre vesker og fargerike tannbørster. For visste du at design og arkitektur endrer liv og samfunn? Design et innovasjonsverktøy og et verdiskapningsverktøy. Det er ikke noe nytt i Norge. Både i Norge og Europa er det en stadig økende erkjennelse at design og arkitektur er viktige bidragsytere i å omstille samfunn. Tjenestedesign er en velutviklet metodikk som viser seg å være godt egnet for effektiv omstilling innen tjenesteproduksjon i offentlig og privat sektor.

Design kan bli et godt bidrag for å få Tromsø dit vi vil; en plastfri by – eller i alle fall sterkt redusert bruk av plast.

iTromsø 23.1.18: Ønsker at Tromsø skal gå i front i kampen mot plast
Leder i Nordlys / Nord-norsk debatt 22.1.18: Plastposefri by – en god idé
NrK Troms 11.12.17: Vil at Tromsø skal bli en plastposefri by

Nøkkelrolle i utvikling av Tromsø

NODA ønsker at design og arkitektur skal spille en nøkkelrolle i utvikling av fremtidens Tromsø. Fordi fagene byr på smarte løsninger mot et mer bærekraftig samfunn. Når vi sier bærekraft snakker vi om sosial bærekraft, økonomisk bærekraft og miljøbærekraft. God design og arkitektur jobber med samtlige pilarer. Dette gjør vi gjennom kontinuerlig involvering av brukernes behov for å finne og forme bærekraftige løsninger.

Når man setter i gang arbeidet med et plastfritt Tromsø, må viktige aktører jobbe sammen og bidra med sin kompetanse: Innbyggere, næringslivet, beslutningstakere og det offentlig må involveres. Dette er designere og arkitekter gode på. Designere har evnen til å samle big data og gjøre det forståelig for alle de involverte ved hjelp av blant annet visualiseringsverktøy. God design ivaretar mennesket som skal ta del i endringen ved å forankre, teste ut og tilpasse løsninger etter universelle retningslinjer. Slik tar man hensyn til enkeltmennesket. Designere er opplært til å ivareta og spørre mennesket som bruker.

Design er estetikk og glede for øyet, men kanskje viktigst en god prosess. Resultatet er noe som både dekker behovene godt, er til glede, er anvendelig for mennesket og tjener miljøet. Du kan godt kalle det kvalitet, for det er nettopp det som er målet. Ved å bruke design og arkitekturkompetanse økes kvaliteten for brukeren. Designer og arkitekter finner løsninger i det komplekse samspillet mellom brukernes reelle behov og våre felles klima- og miljøutfordringer.


NODA kan bidra

NODA står for Nordnorsk Design- og Arkitektursenter. NODA kan hjelpe Tromsø å tenke nytt med design og arkitektur som verktøy. Vi er en organisasjon med over 700 medlemmer som kan bidra i omstilling og utvikling frem mot en plastfri Tromsø.

iTromsø 24.6.17: Tromsø kan ikke være som New York eller Havanna
Bladet Nordlys 6.5.16: Rydder unna bilene til stor Tromsø-fest
iTromsø 30.10.15: Micheles idé ble en suksesshistorie

Vi er en tre år gammel medlemsorganisasjon med formål om bygge og utvikle kompetansen om og innenfor design og arkitektur i nord: både hos offentlige og private beslutningstaker, blant barn og unge og hos den enkelte borger, slik at design og arkitektur blir naturlige virkemidler i en samfunnsutvikling for fremtiden. Vår visjon er å være en fremtidsrettet veiviser til bruk av design og arkitektur.


Du har den!

Jeg utfordrer Jarle Heitmann og Tromsø kommune å bruke NODA mer aktiv i utviklingsprosessene de jobber med. Tar du utfordringen Jarle?

One thought on “Michele Renee Widerøe: Vi kan designe oss ut av plast!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.