Feil fra iTromsø om pensjon og sykelønn

Ap, SV og Rødt har aldri sagt at såkalt «gullpensjon» skal tilbake slik som iTromsø hevder. Vi foreslo at den skulle fjernes, og stemte selvfølgelig også for det i kommunestyret.

I iTromsø 31. januar 2018 er det en artikkel om et forslag fra Ap, SV og Rødt i kommunestyret i Tromsø om pensjon og sykelønn for folkevalgte. Her skriver avisa at høyesterett avsa en dom om alderspensjon for politikere i 2015. Det har høyesterett ikke gjort. Derimot har den behandlet om Folketrygdloven om sykepenger skal gjelde for politikere som får godtgjørelse. Der slo den fast at godtgjørelse (som politikere i Tromsø kommune har) ikke er å betrakte som lønn.

iTromsø 31.1.18: Politikere vil gi seg selv bedre pensjon
RBnett.no 19.3.16: Høyesterett: Ordførere har ikke rett til sjukepenger som arbeidstaker, men som frilanser.

Forslaget vårt innebærer at politikere skal beholde godtgjørelsen i sykeperioden slik som vanlige ansatte. Riksmedier har blant annet fortalt om andre folkevalgte som har blitt alvorlige syke og ikke vært berettiget full lønn under sykdom. Sånn har de havnet i en vanskelig situasjon.

Når det gjelder alderspensjon, så er det et komplisert saksfelt. Der forslaget vårt er et forsøk på å rette opp en skjevhet, men som overhode ikke betyr gjeninnføring av såkalt gullpensjon – noe vi selv har vært med på å fjerne i Tromsø kommune. Dagens ordning gjør at alle med politiske verv blir innmeldt i den kommunale pensjonskassa. For noen innebærer dette at man vil tape i forhold til pensjon man har opptjent i arbeidsforhold før man fikk politiske verv. Derfor foreslår vi at det skal være frivillig å melde seg inn i den kommunale pensjonskassa.

Disse nyansene fikk ikke iTromsø med i sin artikkel.

Tromsø 1.2.18

Jarle Heitmann                    Jens Ingvald Olsen             Ingrid Marie Kielland
gruppeleder, AP                  gruppeleder, Rødt               gruppeleder, SV

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.