TURBO – et genialt tilbud som gir mer fellesskap

Hos TURBO på Rådhuset kan alle som trenger det, låne tur- og fritidsutstyr gratis. Det har visst seg å være et genialt tilbud, som gir mer fellesskap og utjevner forskjeller.

På besøk på TURBO vinteren 2017. Jeg og kollega Ingrid Marie Kielland i samtale med daglig leder for utstyrbasen Steinar Dahl.

Tilbudet gjelder for personer i alle aldersgrupper i Tromsø kommune, men hovedsatsingen er på barn og ungdom.
Nå på vinteren kan man låne turutstyr tilpasset vinterforhold, pulk, langrennsski og alt av alpinutstyr til barn. Det lånes også ut også akebrett og vintersykler. Til våren og sommeren kommer utstyret for sommeraktivitet frem. Dette er ofte utstyr som kan være dyrt for småbarnsfamilier å kjøpe inn. Både fordi prisen på å kjøpe inn slikt utstyr ofte vil grave dypt inn i et husholdningsbudsjett, men også fordi barn- og unge ofte trenger nytt utstyr nå de vokser til.

Tromsø kommunes informasjonssider om TURBO.
iTromsø 2.3.17: Her har det vært kø hver dag de siste to ukene
iTromsø 31.1.17: Hyller det geniale tilbudet til barnefamilier – Håper enda flere vil benytte seg av det

Det er dokumentert at det stadig blir større økonomiske forskjeller blant norske foreldre, og det gir seg direkte utslag blant barn og unge. Det er blant annet fastslått i NAV sin rapport «Fattigdom og levekår i Norge«. I søkkrike Norge har stadig flere familier millioninntekt, men det blir samtidig flere fattige familie og barn. Vi ser en økende andel barnefamilier med lav inntekt. Disse forskjellene gjør seg spesielt gjeldende for familier med innvandrerbakgrunn, som er flertallet som utgjør økningen i lavtinntektfamilier. Det er også dokumentert at i familier hvor tilknytningen til arbeidsmarkedet er lavt, er sjansen stor for at barna i familien faller utenfor både i skole og fritidsaktiviteter.

Jeg synes ikke det er å ta hardt i, ved å konstatere at det er et klasseskille mellom barn og unge, når det gjelder muligheten til å delta på friluftsliv- og idrettsaktiviteter.

På besøk på TURBO vinteren 2017. Jeg og formannskaps-kollega Ingrid Marie Kielland (SV) i samtale med Bob Benoni i Turbo-staben.

Deler av idretten har heldigvis satt fokus på dette, f.eks med å dempe utstyrskjøret og få til bytteordninger. I Tromsø kommune er også TURBO et direkte virkemiddel for å sikre mer fellesskap, fordi det gir flere muligheter til å få lånt seg utstyr til slike aktiviteter. Det betyr at barn -og unge som kommer fra familier med lav inntekt, likevel får en mulighet til å delta. Derfor er TURBO et genialt tilbud, som vi skal være utrolig stolte over at Tromsø kommune, i samarbeid med Tromsø Røde Kors, drifter og bruker ressurser på. Dette er et tilbud som jeg håper stadig flere for øynene opp for og ta i bruk. TURBO oppfordrer også de som har utstyr å «donere», f.eks når egne barn har vokst fra utstyr, om å gi dette til TURBO, slik at andre barn kan dra nytte av det.

TURBO et genialt tilbud, som sikrer fellesskap og motvirker et alvorlig klasseskille, som jeg er utrolig stolt over at Tromsø kommune drifter. Jeg støtter det helhjertet og vil i 2018 sjekke ut om vi kan styrke satsingen ytterligere – for mer fellesskap.

 

Hva synes du om TURBO? Har du kommentarer eller innspill eller bare vil få nyheter om oppdateringer om bloggen min- gå gjerne inn her:

www.facebook.com/JarleHeitmann

One thought on “TURBO – et genialt tilbud som gir mer fellesskap

  1. Tilbaketråkk: Nok er nok | Tromsødama

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.