Sissel M. Skoghaug: Tromsø – en kommune å bli glad i og glad av!

Sissel M. Skoghaug er nestleder i Fagforbundet.

Tromsø har alt! Fra natur til kultur! Fra midtnattsol til det stemningsfulle skumringslyset i mørketiden – til det spektakulære og mytiske nordlyset. Hav, fjell og vidder.  Men ikke bare det. Tromsø kommune har også Internasjonal strategi for 2015 -2020 som det er all grunn til å få hjertebank av.

Ok, så er det kanskje ikke så mange som har lest dokumentet, men det skal vi ikke fortvile over. Det viktigste er at politikken i strategidokumentet tar Tromsø og tromsøværinger på kornet. For det Tromsø har mest av er folk med hjertevarme og evne til å vise solidaritet.  Vi vet det. Folk som gjester oss opplever det. Folk som flytter hit blir en del av det.

Last ned internasjonal strategi 2015 – 2020 (vedtatt i kommunestyret 31.5.17)

Ordene som står i Internasjonal strategi for 2015 – 2020 er at Tromsø kommune skal oppmuntre til folk-til-folk samarbeid, legge til rette for internasjonal solidaritet og kulturell utveksling gjennom å støtte ildsjeler, organisasjoner og andre som bringer verden til Tromsø og Tromsø til verden. Tromsø skal også i framtida være en utadvendt og gjestfri kommune som bryr seg om andre folk og land.

Tromsø er en internasjonal kommune. Folk fra hele 140 nasjoner bor her! Det vil si at folk fra nesten hele verden bor her. For det er 193 FN-stater i verden, i tillegg til Palestina som kun et lite mindretall av stater ennå ikke har anerkjent som selvstendig stat.

Gazastripen er vakker i soloppgang, men blokaden og krigene har ført til at FN varsler om at Gaza vil være ubeboelig innen 2020.
(Foto: Ingunn-Eriksen)

Tromsø har omsluttet Palestina i sine hjerter. Det kommer spesielt til uttrykk i at Tromsø er vennskapsby med Gaza. Vennskapet ble vedtatt av de to kommunestyrene i 2001. Mest kjent er den utrettelige innsamlingen Krafttak for Gaza hvor pengene går til proteseverkstedet i Gaza by.

Som nestleder i Fagforbundet siden 2013 har jeg fått større forståelse for hvorfor vennskapsbyene Tromsø og Gaza passer sammen som hånd i hanske. Det palestinske folket og tromsøværingene har mye til felles, mer enn man skulle tro.  Jeg har møtt palestinere fra Gaza her i Norge gjennom samarbeidsprosjektet Fagforbundet har med Norsk Folkehjelp.  I 2015 var jeg selv med på reise til Vestbredden.

Frifagbevegelse 3.12.2013: Uredd, men ydmyk på startstreken
iTromsø 13.11.13: Sissel M. Skoghaug fra Tromsø er valgt inn som ny nestleder i Fagforbundet.

Jeg tenkte mye på lidelsene et okkupert folk er utsatt for da jeg reiste til Palestina. Jeg var ikke helt forberedt på at jeg skulle føle meg så velkommen, møte så mye gjestfrihet og varme. Veldig lik den nord-norske varmen. Jeg følte meg straks hjemme der.

Jeg beundrer palestinerne vi møtte for verdigheten de viste til tross for nærmest umenneskelige påkjenninger. Pågangsmotet til tross for å ha mistet kjære familiemedlemmer, hus og hjem. Evnen til å la latteren sitte løst selv når de er skviset fast i et jerngrep.  Jeg har kjent på hvor befriende det har vært med humoren og hjertevarmen som jeg også kjenner igjen hos tromsøværinger. Men jeg har også grått. Jeg har fått se alvoret på nært hold.

iTromsø 30.8.17: Vil ha mer støtte til Gaza

Da Nelson Mandela deltok på 46664 ARCTIC juni 2005 takket han Tromsøs befolkning «for motet til å erkjenne vår felles menneskelighet og alt det innebærer”.  Det kan vi være stolte av. Det er dette motet og denne erkjennelsen som ligger til grunn i vårt vennskap med Gaza.

Jeg er enorm stolt av og glad i Tromsø fordi vi har selvtillit nok til å tro på at en liten by og kommune langt opp i nord kan få til forandringer ute i verden. Og folk i Tromsø har visjoner og handlekraft som slår stødig følge med selvtilliten.

 

 

Har du kommentarer eller innspill eller bare vil få nyheter om oppdateringer om bloggen min- gå inn her:

www.facebook.com/JarleHeitmann

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.