Sjarmert av Sjarmtrollan

19366587_1218908038217767_1249616990151632976_nDenne uka ble det for første gang i Norge spilt UEFA Futsal Cup, arrangert av Tromsø-laget Sjarmtrollan. En klubb det er lett å la seg sjarmere av…

Torsdag så jeg Sjarmtrollan vinne over skotske TMT med 3-2 og at de dermed kunne feire sin første seier i UEFA Futsal Cup. Det var også min første futsal-kamp som tilskuer. Det er lett å la seg begeistre og engasjere av futsal. Så da det sto 2-2, følte også jeg trykket og fant ut at jeg satt å «spiste negler». Da hadde jeg kommet inn reglene og kunne begynne å engasjere meg. Å heie på Sjarmtrollan som et «vårt» Tromsø-lag var naturlig, så det ble jubel da de satte 3-2 og senere vant kampen.

Euro Futsal Cup i Tromsøhallen, fra torsdag 24.8 når Sjarmtrollan spilte. Sportsdekket innkjøpt av kommunen er en viktig grunn til at det ble arrangement.
Euro Futsal Cup i Tromsøhallen, fra torsdag 24.8 når Sjarmtrollan spilte. Sportsdekket innkjøpt av kommunen er en viktig grunn til at det ble arrangement.

Futsal er en relativt ny idrett i Norge, men den har eksplodert i antall utøvere. Futsal er en internasjonal betegnelse på innendørsfotball. Sesongen starter normalt når den ordinære fotballen slutter, og varer frem til den ordinære fotballen starter på våren. Reglene er litt annerledes en fotball og jeg fikk fortalt av Simen Johansen, klubblederen i Sjarmtrollan, at de også er inspirert fra håndball. Det betyr et noe annet fysisk spill, som fremelsker ballbehandling og ballteknikk. Ballen er noe tyngre enn vanlig fotball, og spretter således ikke så mye som «vanlig fotball». Det betyr også at futsal får et eget pregi spillet, enn om man hadde brukt en vanlig fotball (for eksempel type gul). Det spilles med fem spillere på banen, hvorav en keeper, på 40 x 20 meter og tilnærmet størrelse på målet som håndball.

Gruppe H i Euro Futsal Cup, består av lag fra Norge, Nederland, Skottland og Bulgaria.
Gruppe H i Euro Futsal Cup, består av lag fra Norge, Nederland, Skottland og Bulgaria.

Det er Nord-Norge som har dominert i futsal og i mange år, ble futsal administrert fra Troms fotballkrets, hvor Jo Are Vik har vært en pioner i å utvikle futsal som idrett. Nå har NFF overtatt administreringen, men miljøet er tydelig på hva Troms-miljøet har betydd for at futsal har eksplodert slik det har gjort. Det ble nevnt at futsal nå er den største innendørs-idretten i Norge, med over 1000 lag og 12.000 aktive spillere. Da er det flott at topplaget i Norge faktisk er fra Tromsø. I 2016/2017 vant Sjarmtrollan eliteserien, og det vant den suverent. Med å vinne eliteserien, fikk de retten til å spille i UEFA Futsal Cup i 2017/18. Det er altså «champions league»- nivå på arrangementet som går i Tromsø disse dagene.

Fotball.no: Tabell for eliteserien i futsal 2016/2017
Aftenposten 17.2.17: Tromsølaget ble historiske seriemestere i Bodø

At Tromsø har selve topplaget i Futsal er jo sjarmerende nok for en som er «glad i Tromsø». Men man blir veldig raskt sjarmert av klubben og hvordan de jobber. Laget ble altså stiftet på kjøkkenbenken hjemme hos Simen Johansen på Stakkevollan. Hvor fire kamerater bestemte seg for å stifte egen klubb i 2009, fordi de ville ha styringen selv og spille på samme lag. Få forventet at flokken med tenåringer skulle klare å hevde seg mot eldre og mer rutinerte herrespillere. Så det var få som hadde troen på det. Men de kjempet og begynte klatringen mot toppen av norsk futsal. Det er en sjarmerende historie om hvordan laget ble stiftet og begynte klatringen mot toppen

NRK.no 18.2.17: Stiftet på et kjøkken i 2009 – nå er klubben seriemester

Stolt klubbleder og hovedtrener Simen Johansen og tournament director Hanne-Kristin Wilsgård fikk mye skryt fra UEFA og NFF og arrangementet.
Stolt klubbleder og hovedtrener Simen Johansen og tournament director Hanne-Kristin Wilsgård får mye skryt fra UEFA og NFF og arrangementet. (under offisiell UEFA lunsj fredag)

Jeg hørte selv om futsal rundt 2010, siden jeg også kommer fra en innendørsidrett. Men da var det en relativt beskjeden idrett. Siden fikk jeg med meg at Nord-Norge faktisk var tyngdepunktet, med flere av topplagene i eliteserien. Og sist vinter lærte jeg at Sjarmtrollan fra Tromsø var blitt seriemestere. Da hadde vi allerede hørt om at de fylte Brevikahallen med tilskuere og at de skapte masse god stemning i hallen.

I mars kom det en henvendelse fra Jo Are Vik til kommunen og flere andre idretter, om et møte om muligheten for å skaffe til veie et mobil sportsgulv til Tromsø. Der møtte jeg for første gang Simen Johansen og Sjarmtrollan. – Vi vil gjerne arrangere Euro Cup-gruppespill, men da trenger vi gulv, var meldingen. Og sannelig hadde de også funnet et gulv, som kunne passe. I januar 2017 hadde det vært håndball-VM i Frankrike og et av sportsgulvene som var brukt her, kunne man få tak i. Så var man raskt ute så kunne man sikre dette.

Lik gjerne min facebook-side for oppdateringer fra bloggen.

Både kommune og andre innendørsidretter var positiv. Dette kunne være med på å løfte flere idretter. F.eks har det ikke vært mulig å arrangere landskamper eller toppseriekamper i håndball, fordi Tromsø ikke har hatt godt nok dekke. Med et innkjøp av et slikt dekke, ville det løfte anleggssituasjonen i Tromsø kommune når det gjaldt kvalitet på sportsgulv, og plutselig kunne man arrangere mesterskap på europeisk nivå. En hall kan man alltids pynte på og kle slitte vegger, slik at de fremstår helt nye. Men har man ikke sportsgulv nytter det ikke. Derfor var det en vesentlig faktor at kommunen kunne gå til innkjøp av dette

Vi har latt oss sjarmere -jeg og varaordfører Jarle Aarbakke er blitt Sjarmtrollan supportere.
Vi har latt oss sjarmere -jeg og varaordfører Jarle Aarbakke er blitt Sjarmtrollan supportere. Her sammen med Magnus Leo Leonhardsen, Simen Johansen, Hanne-Kristin Wilsgård og Malin Myrvoll.

sportsgulvet og at det skjedde raskt.  Det er sjelden kommunen har snudd seg så raskt, men det kom et JA rimelig raskt. Da hadde man gjort det etter «innkjøpsboka» også, og kjørt en begrenset konkurranse – som det kalles. Nå hadde man et sportsgulv som virkelig ga store muligheter for flerbruk. Et dekke som kunne enkelt kortnes ned både i lengde og bredde. Et topp moderne gulv brukt maks 7-8 ganger, som altså kunne ta futsal, håndball, innebandy. volleyball og badminton, dvs. alle idretter som benytter det man kaller for punktelastiske gulv. (i sammenligning så er det nesten bare basketball som vil ha «flatelastisk» gulv».

Bladet Nordlys 20.6.17: UEFA Futsal Cup kommer til Tromsø i august
Fotball.no 22.6.17: UEFA Futsal Cup til Tromsø

Da var det lagt til rette for Sjarmtrollan til å søke Euro Cup, og sannelig fikk de tilbudet. Det ble nedsatt en arrangementskomite leder av Hanne-Kristin Wilsgård og vennegjengen bestemte seg for at dette skulle de gjøre skikkelig. I går var jeg så heldig å være invitert på den offisielle lunsjen, sammen med varaordfører Jarle Aarbakke. Der fikk vi også høre litt fra Hanne-Kristin om hvordan de hadde bestemt seg for å arrangere dette og gi alt. De skal ha all ære for det arrangementet de nå arrangerer. Det er også en grunn til å la seg sjarmere.

NRK Troms 23.8.17: Han scoret det historiske 1-1-målet
Aftenposten 26.8.17: «Trollan» drømmer om nytt Europa-eventyr
Bladet Nordlys 26.8.17: Sjarmerte ordføreren og UEFA 

Ordføreren med tournament director Hanne-Kristin Wilsgård og Magnus Leo Leonhardsen og Andreas Eide Gjølstøl fra arr.komiteen.
Ordføreren med tournament director Hanne-Kristin Wilsgård og Magnus Leo Leonhardsen og Andreas Eide Gjølstøl fra arr. komiteen.

Rent arrangementsmessig får de nå skryt fra UEFA, NFF og våre folk i Tromsø kommune. At Tromsø kommune også får gode tilbakemeldinger andre veien, er også hyggelig å høre om. Jeg koste meg i hvert fall under Sjarmtrollans kamp på torsdag og på avslutningskampen lørdag. Da var også ordfører Kristin Røymo med, på det som ble hennes første futsal-kamp. Hun ble raskt engasjert og ikke minst imponert over arrangementet og pågangsmotet som er visst fra Sjarmtrollan og vennegjengen rundt. Klubben har gjort en stor prestasjon både med arrangementet, men også rent sportslig. Å for eksempel  spille 1-1 mot helprofesjonelle fra Levski Sofia på lørdag, var en stor prestasjon.

Både jeg og Kristin Røymo var enige om, at passer det slik, så blir vi å være mer aktive som tilskuere og ivrig supportere av Tromsøs topplag i eliteserien i futsal, når sesongen starter i november.

For Sjarmtrollan – ja de sjarmerer..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.