Bryter fastleger ventefristen?

Illustrasjonsfoto: Pixabay
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Forbrukerrådet har gjort en undersøkelse som viser at fire av ti pasienter må vente mer enn fem dager før de får legetime.  Jeg følger opp saken og spør om dette også gjelder i Tromsø.

Dette er alvorlig, siden kravet i fastlegeforskriften er at du normalt skal få time hos fastlegen innen fem virkedager.  Å ikke få time innen fristen kan skape alvorlige situasjoner. Noen har kanskje tilstander som burde vært sjekket ut raskest mulig. Å gå å vente på fastlegetime kan også bidra til at den helsefrykten folk ofte føler på, ikke blir avklart.

Det er kommunene som har ansvaret for å ordne opp og at folk får time innen fristen. Dvs. at kommunen har ansvaret for å følge opp fastlegeforskriften overfor fastlegene.  Undersøkelsen som forbrukerrådet har foretatt er på nasjonalt nivå. For meg som kommunepolitiker i Tromsø, blir det derfor viktig å vite om situasjonen i Tromsø kommune er lik og at vi derfor må gjøre tiltak.

NRK 2.8.10: 4 av 10 fastleder bryter ventetiden

Jeg har derfor stilt følgende spørsmål til administrasjonssjefen, som jeg håper å få tilfredsstillende svar på i tirsdagens formannskapsmøte:
– Hvordan vil administrasjonssjefen vurdere situasjonen i Tromsø kommune knyttet til funnene i Forbrukerrådets undersøkelse?  (Er situasjonen i Tromsø tilnærmet den samme som hva Forbrukerrådet har funnet eller overholdes disse fristene stort sett)
– Dersom vi har en situasjon også i Tromsø med at en andel fastleger bryter fastlegeforskriften, hvilke tiltak kan kommunen i så fall sette inn for å følge opp vårt ansvar?

Dersom situasjonen i Tromsø kommune er slik som forbrukerrådet har avdekket, må vi raskt sette inn tiltak i Tromsø kommune, for å følge opp det kommunale ansvaret vårt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.