Endelig bred støtte til PCI-senteret ved UNN fra Troms og Finnmark.

Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø (foto: UNN)
Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø (foto: UNN)

Endelig reageres det nå bredt fra Troms og Finnmark, på at PCI-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge kan bli svekket.

Leder i Bladet Nordlys 26.1.17: Slå ring om UNN
Helse Nord: 11.11.16: Høring: Hjerteinfarkt og PCI i Helse Nord

I november sendte Helse-Norge HF ut på høring, et forslag om å opprette et nytt PCI-senter i Bodø. Det kom raskt på banen en massiv allianse av Nordlands-miljø, som dessverre førte en misforstått hjertekamp, som faktisk går mest ut over Finnmark. Men også befolkningen i Troms og faktisk Nordland taper på dårligere kvalitet på to svake sentere i nord. Derfor misforstått distriktskamp!

iFinnmark 26.1.17: Frykter Finnmark blir taperen i nordnorsk kamp om livreddende hjertebehandling
Bladet Nordlys 26.1.17: UNN-leger adavarer: – Helsetilbudet i landsdelen står i fare for å svekkes

Jeg blogget om dette temaet allerede 18.november (Slutt opp om PCI-behandlingen i Tromsø), og var lenge redd for at jeg skulle bli den eneste Troms-politikeren som var opptatt av dette. Der det kom inn massivt med høringsuttalelser fra Nordland, så kom det ingen stemmer fra Finnmark, eller fra Troms. Heller ikke Tromsø kommune selv, hadde sendt inn høringsuttalelse når fristen 15. januar 2017 nærmet seg.

UNN.no: Utblokking av kransarterier (PCI)
Avisa Nordland 12.1.17: Et samlet ordførerkorps til hjertekamp. En av dem var selv døden nær

Illustrasjonsfoto (Pixabay)
Illustrasjonsfoto (Pixabay)

Da Avisa Nordland skrev om det i desember, fant de bare min bloggpost som stemme mot dette massive nordlandstrykket. Etterpå medførte det at jeg fikk sendt kommentarer både på messenger og sms fra folk i Nordland, om at de ble kvalm over det jeg mente. Eller at jeg faktisk måtte ta ansvar for at folk døde av hjerteinfarkt. Det gjorde sterkt inntrykk over debattnivå. Men jeg er overbevist om at kvalitet i PCI-behandling er så utrolig viktig. Hadde et senter i nord ligget i Bodø, ville jeg også ha ment at det ikke måtte svekkes. Det vi burde samle oss i kampen for her i nord, er i denne sammenhengen økt kunnskap i og bruk av trombolyse hos ambulansene og et enda bedre utbygd ambulansefly tilbud.

Kommentar av politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim 16.1.17: En politisk hjertekamp

Så skjedde det meget viktige i at Nordlys og Skjalg Fjellheim engasjerte seg i saken. Dermed tok avisa en rolle hvor de utfordret det massive ensidige trøkket som da gjaldt, for å ta stilling i en viktig sak for befolkningen i nord. Så kom ordføreren i Tromsø kommune Kristin Røymo på banen og nå endelig skjønner Finnmarks-politikere som Runar Sjåstad det store alvoret. Nå slås det ring rundt om UNN og Tor Ingebrigtsens argumenter. Håper Helse Nord RHF legger vekt på å skape god hjertehelse for alle i Nord-Norge, ved å opprettholde et kvalitativt godt PCI-senter i Nord-Norge, som tilfeldigvis ligger i Tromsø. Men argumentene hadde vært like gyldige om det lå i Bodø!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.