På innsiden av Kystens Hus

Det er nøyaktig 1 år siden samarbeidspartiene la frem «Kystens Hus»- erklæringen, etter at ni mennesker satt ni intense dager å forhandlet på Kystens Hus.

Kystens Hus-erklæringen presenteres 30.9.2015 av Jarle Aarbakke, Kristin Røymo, Jens Ingvald Olsen og Ingrid Marie Kielland.
Kystens Hus-erklæringen presenteres 30.9.2015 av Jarle Aarbakke (Ap), Kristin Røymo (Ap), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ingrid Marie Kielland (SV).

Last ned Kysten Hus erklæringen
Bakteppet var at de tre røde partiene til sammen hadde fått flertall ved kommunevalget i Tromsø 14. september 2015, gjennom at Ap fikk en oppslutning på 29,8%, Rødt 14,4% og SV 7,9%. Dette ga et solid flertall i kommunestyret på 23 representanter, fordelt på Ap 13 representanter, Rødt 6 representanter og SV 4 representanter. Den klare vinneren ved valget var Rødt og 1.kandidat Jens Ingvald Olsen, som opplevde å fordoble sin oppslutning med en økning på 7,2%. SV fikk også forsterket selvtillit inn i forhandlingene, gjennom å kunne vise til en økning på 2,2%. Det betydde at de to partiene som tydeligst var motstander av parlamentarismen og hadde frontet dette i valgkampen, hadde fått 9,4% fremgang og totalt 22,3% oppslutning. Vi i Ap skjønte raskt på kommentarene som kom fra disse partiene både på valgnatta og i dagene etter, at de kom til å gå inn i de kommende forhandlingene med stor selvtillit og klare krav til Arbeiderpartiet.

iTromsø 14.9.15: Trampeklapp for Røymo
NRK Troms 14.9.15: Skal overtale AP til å gå for bru til Kvaløya
Aftenposten 15.9.15: Rødt brakvalg i Tromsø – krever ordføreren
Nettavisen 15.9.15: knallhard kamp mellom røde valgvinnere i Tromsø
FriFagbevegelse 15.9.15: Tromsøværingene skal få mer innsyn lover AP-topp

Hvordan var så stemningen hos oss i Tromsø AP? Vi kunne selvsagt konstatere en klar fremgang fra 2011, med 3,5%. Vi følte oss også som vinnere, fordi vi på valgnatta kunne konstatere at det ble et solid rødt flertall og at det borgerlige Hilmarsen- byrådet ville bli byttet ut. Samtidig erkjente vi i kommunepartiledelsen på oppsummeringen dagen etter valgdagen, at vi likevel historisk hadde gjort et av våre svakeste valg. Fremgangen fra 2011 skyldtes at 2011 hadde vært det klart dårligste valget i moderne tid. Med tanke på at vi bare et halvår tidligere hadde snust på 40%-tallet på meningsmålingene, så var det en viss skuffelse over stagnasjonen det siste halvåret. Valgkampen hadde gitt oss mange utfordringer, og i oppsummeringen i partistyret pekte vi på stor folkelig motstand mot parlamentarisme, at vi hadde kommet skjevt ut i badeland-saken, stor slitasje på vårt syn på Tromsømarka etter arealplanvedtaket i kommunestyret i august  og at vi vi derfor hadde tapt oppslutning til de andre røde partiene de siste valgkampukene.

Stolt fungerende kommunepartileder på valgvake på valgnatta 14.9.2015
Stolt fungerende kommunepartileder på valgvake på valgnatta 14.9.2015

Jeg hadde de siste ukene fungert som kommunepartileder, siden leder Elisabeth Steen var sykemeldt. Dagen etter valgnatta, tok jeg kontakt med ledere i Tromsø SV Pål Julius Skogholt og Rødt Jens Ingvald Olsen for å sondere. Vi ble enige om å ta et videre «samtaler» allerede onsdag 16.9. Vår byrådslederkandidat Kristin Røymo kom på ideen om at vi burde samtale/forhandle på Kystens Hus. Hun ønsket seg en klar «Kystens Hus»- avtale, for å symbolisere viktigheten av fiskeri, kysten og det arktiske for det nye samarbeidet. Vi ordnet derfor raskt møterom på Kystens Hus, og startet sonderingene, hvor vi skulle sette opp rammene for forhandlingene.

Husk å lik «Glad i Tromsø» på Facebook – så få du oppdateringer når jeg blogger og nyheter om kommunale saker.

Det var naturlig forventet at jeg på vegne av det største partiet tok initiativet i dette arbeidet og jeg la frem en skisse for hvordan forhandlingene skulle foregå. Denne ble knadd i samtalene vi hadde 16.9 og vi fikk en skisse som bestemte at vi skulle starte forhandlingene på Kystens Hus, mandag 21.9. Målsetningen vår å avslutte med en konkret avtale/erklæring innen 1. oktober. I skissen var økonomisk styring og styringssystemet punkt nr. 1 og 2. Deretter var vi enige om å ta for oss hver enkelt politisk område tematisk og bli enige på disse, før vi tok for oss andre viktige prinsipper som f.eks, Tromsø som solidaritetsby, eierskapspolitikk og ivaretakelsen av distriktene. Tilslutt skulle vi forhandle om posisjoner, altså når alt annet var på plass.

Nordlys 15.9.15: Nå skal de møtes til samtaler på «hemmelig sted»
iTromsø 15.9.15: Ap, Rødt og SV satser på å være ferdig til 1. okotober
Nordlys 16.9.15: I dag har vi diskutert hva vi skal diskutere
iTromsø 16.9.15: Skal sloss om komiteledervervene

Noen tweets fra Kysten Hus- perioden.
Noen tweets fra Kystens Hus- forhandlingene.

Mandag 21.9 kl. 1600 startet i forhandlingene.  Vi var hele tiden åpne om det, og faktisk tvitret vi både om når hadde samtaler og underveis i forhandlingene.

iTromsø 21.9.15: I dag starter de knallharde forhandlingene

I forhandlingene deltok følgende:
Arbeiderpartiet: kommunepartileder Jarle Heitmann, 1. kandidat Jarle Aarbakke og 2. kandidat Kristin Røymo.
Rødt: 1. kandidat Jens Ingvald Olsen, 2. kandidat Elin Jørgensen og 3. kandidat Bendik Hugstmyr Woie
SV: kommunepartileder Pål Julius Skogholt, 1. kandidat Ingrid Marie Kielland og 2. kandidat Gunhild Johansen.

Disse ni skulle altså i intense, spennende og slitsomme ni dager forhandle seg frem til grunnlaget for å styre Tromsø kommune de neste fire årene.

iTromsø 22.9.15: Skal drøfte byparlamentarismen
iTromsø (kommentar) 22.9.15: Makta rår

De første to dagene brukte vi på den økonomiske styringen, både gjennom å få oversikten og få en felles analyse om hvordan Tromsø kommune sin økonomiske situasjon faktisk var. Det ga grunn til stor bekymring at kommunen hadde hatt sterkt fallende resultatgrad de siste fire årene og i 2014 hadde hatt et netto driftsresultat på minus 82 millioner kroner. Dette hadde det sittende Hilmarsen-byrådet pyntet på de siste årene, gjennom å bruke disposisjonsfondene. Disse fondene var derfor nærmest tomme. Det var også klart for oss, at det var satt inn lite konkrete tiltak for å ta fatt i økonomien. Vi bestemte oss for en felles forpliktelse om å legge frem felles ansvarlige budsjetter i perioden.

Så gikk vi løs på styringssystem, hvor raskt forsto at her kunne utfordringen bli stor, siden AP hadde programfestet parlamentarisme og Rødt/SV var klar motstander. Etter gode diskusjoner bestemte vi oss i fellesskap for å ta dette opp igjen senere i forhandlingene. Deretter forhandlet vi altså de politiske tema unna for unna og enkelte prinsipper som var viktige for oss. Tilslutt sto vi igjen med styringssystem og posisjoner. Da var vi godt samkjørte og hadde stor felles tillit til hverandre. Så samkjørte at vi nok en gang hadde kommet frem til en felles analyse. For å ta tak i de store utfordringene Tromsø kommune står i, måtte vi ta et felles ansvar. Ja, vi måtte til og med få flere av partiene i kommunestyret til å ta dette ansvaret. Rødt og SV hadde vært klare på at de ikke kom til å delta i et rødt byråd, men kun ville være støttepartier. Vi ville derfor fått et byråd med kun 13 representanter bak seg i kommunestyret og i prinsippet en opposisjon på 30 representanter, selv om Rødt og SV ville støtte oss gjennom avtale. Derfor konkluderte de ni sammen om at vi skulle endre styringsystemet tilbake til formannskapsmodellen. Den såkalte Trondheims-modellen ble en inspirasjonskilde videre fra Kystens Hus. Da ville alle de store partiene kunne sitte rundt det samme bordet i formannskap og være med å ta felles beslutninger og dermed bli ansvarliggjort.

Kristin Røymo under Kystens Hus- forhandlingene med en rekke Tromsø-symboler i bakgrunn.
Kommende byrådsleder / ordfører Kristin Røymo under Kystens Hus- forhandlingene med fantastisk utsikt i bakgrunnen.

Tilslutt fordelte vi posisjoner, og det ble enighet om en overgangsperiode på åtte måneder. Fra 1. juli 2016 skulle den nye formannskapsmodellen være på plass. Kristin Røymo skulle først være byrådsleder, deretter ordfører. Med Jarle Aarbakke først som ordfører og deretter varaordfører. Jeg mener fortsatt at alle tre partiene kom ut som «vinnere», fordi analysene, forståelsen og konklusjonen utrykt gjennom «Kysten Hus»- erklæringen kom frem i en prosess hvor alle ni forhandlere deltok aktivt. 30. september 2015 var vi i mål og klare til pressekonferanse.

NRK Troms 30.9.15: Fire å med byråd var nok – Tromsø skroter parlamentarismen
iTromsø 30.9.15: Avvikler parlamentarismen
Nordlys (video) 30.9.15: Vil ikke være klokt å redusere lønningene
Nordlys (leder) 30.9.15: Tidenes politiske tilbaketog?

Et år senere mener jeg at «Kystens Hus»- prosessen og erklæringen «drillet» sentrale politikere i de tre partiene sammen og dermed også de tre partiene. Vi står sammen om et felles prosjekt og dette året har alle tre partier visst like stor evne og vilje til å forsvare vårt dette prosjektet. Derfor har vi fordelt arbeidet, byrdene og resultatene godt. Kystens Hus- prosessen tror jeg vil stå seg godt utover valget 2019, og være grunnlaget for at de røde partiene i Tromsø vil kunne holde grepet om kommunestyret i Tromsø de neste periodene.

Dagbladet 30.9.16: Tromsø vraker byråd – og tjener inn 40 lærerstillinger
Nordlys 30.9.15: Parlamentarisme-vraking møtt med overraskelse internt i Ap
Nordlys 30.9.15: Her er konfliktene de enda ikke er blitt enige om

One thought on “På innsiden av Kystens Hus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.